вторник, 26 мая 2015 г.

Новый президент Польши может оказаться небольшим кошмаром для России

Как отмечают многие польские политические обозреватели основной причиной победы Анджея Дуди на очередных президентских выборах, заключается в том, что Дуди поддержала польская молодёжь, которая не желает иметь "вялотекущего" польского благополучия в рамках ЕС, а настоящего экономического подъёма. 


При этом многие обозреватели отмечают, что в таких настроениях электората нового президента сыграла украинская революция Достоинства, когда народ Украины сбросил с престола "российскую подстилку" и начал строить своё будущее. 

Однако в большей степени в предвыборных заявлениях Дуди обращает на себя внимание его неоднозначная риторика по отношению России не только к Украине, но и к мировому сообществу в целом. Так, что вполне вероятно, что президентство Анджея Дуди может оказаться небольшим кошмаром для России на ближайшее время.    

Языком оригинала


Заблокувати імперську Росію: 5 заяв переможця виборів президента Польщі Дуди


У неділю, 24 травня, Польща обирала нового президента. За даними екзит-полів, перемогу здобув лідер консервативної партії "Право і справедливість" Анджей Дуда, який набрав 53% голосів. Чинний польський президент Броніслав Коморовський, із яким Дуда змагався в другому турі, вже визнав свою поразку та привітав опонента із перемогою. 

Анджея Дуду із перемогою також встиг поздоровити президент Росії Володимир Путін, а російські політики та журналісти прокоментували, як результат виборів у Польщі позначиться на російсько-польських відносинах. Член польської консервативної партії відомий своєю різкою позицією щодо Росії. ТСН.ua вибрав найяскравіші заяви Анджея Дуди про Росію та її агресію в Україні. 

1. "Із величезним хвилюванням я чую деякі голоси, які тут звучать, які говорять майже прямо: потрібно домовитися із Росією за будь-яку ціну, тому що це питання економічних інтересів. Наголошую ще раз: немає таких економічних інтересів, які б дозволили нам, як чесним людям, продати Україну.


Сьогодні не можна погоджуватися на те, щоб Росія по шматках заковтнула Україну", - заявив Дуда під час дебатів перед неофіційним засіданням Ради Європи в лютому 2015 року. Читайте також: Як Дуда обійшов Коморовського 

2. "Політику щодо Росії потрібно скерувати за принципом "нічого в кредит". Росія має працювати із подвійною, або навіть потрійною, силою на кожний жест Заходу, зосібно на послаблення чи скасування санкцій", - відповів Дуда на питання тижневика "wSieci" щодо польської політики стосовно Росії. 

3. "Мені видається, що сучасна Росія не має нічого спільного з демократією. Це доводить щоденне рішуче порушення російської конституції. 

Але це проблема дій Росії не тільки у внутрішній сфері, але також проблема дій Росії у сфері зовнішній. Це перша європейська держава, яка збройно напала на іншу суверенну, незалежну європейську державу, забираючи частину її території", - про це в березні заявив Дуда на засіданні Європарламенту в Страсбурзі після вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. Дуда почав свою промову із короткого списку росіян, котрі виступали проти сучасних кремлівських "еліт" та загинули "при загадкових обставинах".


4."Імперські амбіції Росії зростають і мають бути заблокованими", - заявив тоді ще кандидат на президентський пост Анджей Дуда в ефірі польського телеканалу TVP24 напередодні першого туру виборів. 

5. "Сьогодні я знаю одне: Польща повинна проводити наступальну зовнішню політику на міжнародній арені, не вступати в жоден конфлікт з Росією, бо немає такої потреби, особливо в безпосередніх відносинах, але розуміти суть речей, із далеку бачити загрозу й, у зв'язку з цим, вести ефективну політику", - озвучив свою позицію Анджей Дуда на останніх передвиборчих дебатах 21 травня.

ТСН

ТЕГИ: АНДЖЕЙ ДУДИ, Польша, Украина, Россия