вторник, 14 апреля 2015 г.

Братья наши меньшие или две категории человечности

Вопрос о судьбе бездомных животных с определённой периодичностью всплывает в сознании общественности и в основном информационным поводом к этому являются случаи бездушного уничтожения животных самым варварским способом, со стороны тех же "догхантеров" или тех случаев, когда от тех же бездомных собак страдают люди. Однако, не смотря на постоянство этой проблемы на протяжении уже не одного десятка лет, её кардинального решения так и не предвидится. 


И в то время когда некоторые "чёкнутые" энтузиасты создают приюты для бездомных животных или содержат в своей квартире десятки кошек, иная часть нашего электората "подкармливает" животных пищей с лошадиной дозой того же "тубазита" свободно продающегося в аптеках. Так какой же выход из этой дилеммы? Мы Европа или всё же Азия? Ведь это сродни тому, что наши волонтёры везут в АТО всё самое необходимо, что куплено на средства самих граждан Украины, в то время как генералы пытаются накормить нашу армию просроченной тушёнкой и ржавыми патронами. Хотя и там и здесь война и "A la guerre comme a la guerre".

На Київщині спалили притулок для тварин: згоріли 70 собак


У селі Лісовичі Вишгородського району Київської області невідомі спалили притулок для тварин "Rifugio", внаслідок чого живцем згоріло 70 собак. Про це у Facebook повідомила волонтер Яна Ренк.

"Нелюди спалили притулок для тварин і вбили більше 70 невинних тварин. Притулок "Rifugio", який збудували силами італійців, і де кожна животина отримувала все необхідне, працювала система влаштування тварин у родини в Італії і допомоги нужденним – все знищено", - написала Ренк. Вона наголосила, що вольєри "облили горючою сумішшю і підпалили".

"Вині мають бути покарані. Ми не можемо це так залишити. Зараз живих лишилось близько 30 собак – усім потрібна допомога", - написала Ренк. За словами волонтера, наразі треба будувати тимчасові вольєри, годувати тварин.

У тому, що пожежу спричинив підпал, переконана і одна з власників притулку Влада Шалутко. Жінка каже, у цьому можуть бути винні місцеві мешканці, яким не подобалось, що поруч з селом розташований притулок. "Ми вважаємо, що це міг бути підпал, ми не раз отримували погрози з боку місцевого населення, що нас спалять разом із тваринами", - сказала вона у коментарі "Українській правді. Київ". Жінка додала, що притулок проіснував 1 рік.
  
"Він був створений за ініціативою італійської сторони. Ми не на території села. Притулок розташований десь у 800 мерах від села. Але люди з самого початку не були раді нашому сусідству", - додала Шалутко. Вона відзначила, що в момент займання на території притулку перебували двоє молодих дівчат-волонтерів.

"Пожежа сталася десь близько 13-14 години дня 12 квітня. На щастя, вони не постраждали. Усе інтенсивно захопилося. Дівчата кажуть, що бачили двох людей, які відбігали від території притулку", - розповіла Шалутко. Вона додала, що наразі їде на місце події разом з інспекторами рятувальної служби. На згарищі будуть проводити слідчі дії щодо причин пожежі, а також вирішувати питання про тимчасове утримання тварин, що вижили.

Водночас у міліції Київської області попередньою причиною займання назвали загоряння сухої трави. "Попередньо – це загорання трав’яного настилу, вогонь з якого вітром перекинуло на 14 вольєрів, де перебували собаки. Загинула 1 кішка і 70 собак, з них 65 задихнулося чадним газом", - розповіла у коментарі "Українській правді. Київ" головний спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Віталія Грохольська.

Вона додала, що наразі відомості про подію зареєстровані у Вишгородському райвідділі міліції. "Така подія зареєстрована. Зараз проводиться перевірка. Станом на 14 квітня на місці працюють правоохоронці і рятувальники. З’ясовують причини загорання. Триває розслідування", - сказала Грохольська. При цьому вона додала, що наразі міліція не має інформації про двох людей, які втікали з місця пожежі і яких помітили дівчата-волонтери. "У нас такої інформації немає", - підсумувала Грохольська. 

У свою чергу міністр МВС Арсен Аваков запевнив волонтерів, що зловмисниками, які підпалили притулок, займаються правоохоронці. "Щодо паліїв собачого притулку – займаємось. Покидьки", - написав Аваков у Facebook.

Фото з Facebook-сторінок Емми Маєвої та Яни Ренк

Українська правда. Київ